CHART ANGIELSKI GREYHOUND

Greyhound –jest to  jedna z ras psów, która należy do grupy chartów, zaklasyfikowana jednocześnie do sekcji chartów krótkowłosych. Przedstawia się, że jest wiele sprzecznych teorii na temat pochodzenia samej nazwy "greyhound". Jeden z autorów sugeruje nawet, że oryginalnie typowy greyhound był koloru szarego. Inny mówi, że nazwa wywodzi się jednak ze staroangielskiego grei, co zatem oznacza psa oraz hudr, znaczącego zatem "myśliwy". Kolejna teoria głosi, iż termin ten zaczerpnięto od słowa gre bądź gradus, oznaczającego jednocześnie "najlepszego z psów". W aspekcie użytkowości należy wskazać, że współcześnie wykorzystywany jest w funkcji psa wyścigowego bądź do towarzystwa. Greyhoundy mają zatem spokojne oraz delikatne usposobienie.

   Co za tym idzie są psami bardzo związanymi ze stadem oraz szybko akceptują ludzi jako członków. Poza tym wykazują dużo cierpliwości w kontaktach ze swoimi domownikami. Pamiętajmy również, że wiele osobników zachowuje skłonności do pogoni za zwierzyną, a co za tym idzie stąd problematyczne może być hodowanie greyhounda w połączeniu z innymi, a zdecydowanie mniejszymi zwierzętami domowymi. W związku z czym bardzo szybko się uczą oraz radzą sobie na poszczególnych szkoleniach posłuszeństwa. Przedstawia się również, że Greyhound to pies o długiej szyi oraz głowie, a co za tym również idzie o mało widocznym stopie, bądź garbonosie.

Miejmy na uwadze, że nie wymagają wielu zabiegów pielęgnacyjnych. Bowiem proces linienia jest u nich dość znikomy. Ukazuje się, że istnieje konieczność zaspokojenia naturalnej potrzeby ruchu naszego psa, lecz nie wymaga on jednak spacerów długich, bądź jednorazowego wysiłku. Zrealizowanie owego typu potrzeb umożliwi zatem uczestnictwo psa w wyścigach bądź w coursingu. Wskazuje się, że owe wątroby greyhoundów metabolizują toksyny z występującego układu krwionośnego wolniej niż u psów porównywalnej wielkości, więc możliwe jest owe wystąpienie szkodliwego stężenia poszczególnych toksyn. Poza tym owa rasa ma również bardzo mały procent tłuszczu w stosunku do wielkości, w związku z czym jest bardziej wrażliwa na wystąpienie chłodu.